Varsinainen SUP-sunnuntai

Tänään oli merkittävä SUP -päivä. Ensiksi oli mökkilaudan talvisäilytykseen siirto. Tämä tarkoittaa, että kesä on ohi.

Mutta koska sää oli mitä mainioin, kaunis auringonpaiste ja maltillinen tuuli, oli aika tehdä ensimmäinen ilmatäytteisen laudan pumppaus luonnossa, testata käytössäni oleva ilmatäytteinen retkilauta (Fanatic Ray Air 12’6”) ja samalla kokeilla uutta suppausretkikonseptia ilmatäytteisen laudan innoittamana.

  1. SUP-laudan pumppaus ei ole vieläkään lempipuuhaani, onneksi mies oli tänään mukana ja hoiti hommasta yli puolet. Joten se sujuikin noin 12 minuutissa, uskomatonta, minulla meni koepumppauksessa viimeksi 25 minuuttia. Laudan kuljettaminen, tyhjennys ja reppuun kasaaminen on kyllä todella vaivatonta. (Kokemuksesta lisää: Ilmatäytteinen SUP-lauta?)
  2. Fanatic Ray Air 12’6” oli oivallinen.  Reppu on todella kätevä kuljettaa autossa, itse lauta oli oikein mukava.  En kertaakaan käytössä ajatellut, että sitä ja tätä, koska ilmatäytteinen.  Unohdin sen ihan kokonaan, toimi moitteettomasti, vakaasti ja mukavasti koko retken ajan, niin myötä-, vasta- kuin sivutuulessa. Ja onhan se uskomattoman kevyt kantaa eli kaikki siirrot sujuvat niin mukavasti myös täytettynä. Olen ollut aika fanaattinen kovien lautojen kannattaja, mutta on ilmatäytteisessä puolensa, kunhan se on hyvä ja hyvälaatuinen, kuten tämä lauta osoitti olevansa. Vielä kun saan hommattua akkukäyttöisen pumpun, niin avautuu uusi todella helppo retkiSUPmaailma.
  3. Ilmatäytteisen laudan innoittamana kokeilimme meille uutta SUP-konseptia.  Paikaksi valitaan uusi, mielenkiintoinen, mielellään valokuvauksellinen paikka. Ilmatäytteisen laudan kanssa liikkuminen on helppoa, joten uudet kohteet, täältä tullaan!

Tänään paikaksi valikoitui Hangon läntinen selkä, lähtöpaikkana Öbyn tiellä oleva veneiden kannaksen ylivetopaikka.  Siihen oli helppo parkata auto ja lähteä vesille.  Tänään menin merta kohti.  Suuntasin aluksi kohti kaukaisuudessa näkyviä tuulivoimaloita, ne ovat hienonnäköisiä pyöriessään puiden yläpuolella.  Jonkin aikaa melottuani päätin kääntyä vasemmalle kiertämään muutaman saareen.  Reitti oli kokonaisuudessaan niin kaunis.  Toisella puolella oli komeat kallioiset saaret, toisella puolella oli mökkejä ja laitureita. Aurinko paistoi lämpimästi, musta märkäpuku tuntui tässä vaiheessa ehkä vähän ylimitoitetulle, mutta toisaalta tuli todella kesäinen lämpö ja tunnelma.  Kun kurvasin vastatuuleen saarien toiselle puolelle ei asuavalinta ollut ollenkaan liian lämmin vaan juuri sopiva, sen verran tuulta oli siellä puolella.

Kyllä myös syksy on upeaa aikaa supata! Ruskan värit luovat viehättävän ympäristön, keltaiset puut sinisyyden ympäröimänä on vaan niin kaunista. Toivottavasti sateettomia, aurinkoisia päiviä on lisää tulossa.

 

Ilmatäytteinen SUP-lauta?

Mietitkö ilmatäytteisen SUP-laudan hankintaa? Onko sitä vaikea kuljettaa? Miten sujuu pumppaaminen? Saako sen helposti kasattua reppuun?

Tänään kuljetin ja käytin ilmatäytteistä SUP-lautaa ensimmäistä kertaa niin, että se oli aluksi repussa ja päätyi myös sinne suppauksen jälkeen. Tässä aidot ensimmäisen kerran kokemukset.

  1. Reppu on kevyt kantaa sekä myös lauta täytettynä.  Lauta on niin paljon keveympi kuin kovat laudat, että ilokseen kantelee.
  2. Menee autoon todella paljon helpommin kuin kova lauta katolle.
  3. Pumppaaminen on hidasta ja työlästä.  Hankintalistalla akkukäyttöinen pumppu.
  4. Tyhjentäminen ja reppuun kasaaminen todella vaivatonta.

SUP-lauta tänään Fanatic Ray Air 12’6”, joka oli oikein hyvä ja mukava retkilauta. Lue lisää sekä retkestä että laudasta päivän SUP-tarinasta.

Hei hei kesä!

Tänään olen haikein mielin, mökkilauta meni talviteloille. Oli helppoa ja mukavaa, kun mökkirannassa oli koko kesäajan käyttövalmiina SUP-lauta.  Oli niin vaivatonta lähteä pienemmälle tai pidemmälle supille lähirannasta, jos vain sille päälle sattui.  Nyt on lauta talvisäilytyksessä, kunnes koittaa huhtikuu, sitten taas tapaamme rannassa.

 

Enjoying life in Spain

This weekend I was invited to join to my Spanish friend’s birthday party in Navacerrada, Madrid, Spain. Timing was good because the autumn season has arrived in Finland. It was still summer in Spain even the nights are getting chilly there. The daytime temperature was 25 and the sun was shining warmly,  that is definitely summer for me.

Madrid and Navacerrada are located so that I couldn’t do any SUP there. But I enjoy the visit in many other ways.

Navacerrada:

On Saturday we visited in La Granja and Segovia. La Granja de S. Ildefonso is a royal palace and Segovia is a really, really beautiful town both in north from Madrid. To get there from Navacerrada, a holiday village 50 km north from Madrid as well, was needed to drive up to one mountain and going down. In Segovia there is a magnicifient aqueduct built by ancient Romans. It is a beauty and impresses everybody.

In Segovia itself is a nice Spanish town with cafeterias and restaurants, we ate well at a very nice one and had a cup of coffee in Plaza Mayor. Also there are couple of great buildings to see and visit: Cathedral and Alcazar.

La Granja:

Segovia:

On Sunday I spend a day in Madrid and visited a park called Retiro. There is a nice artificial lake where you can hire a rowing boat to enjoy the view. (No SUP available). I really enjoyed the moment, the temperature was bit higher than in up to mountains.

Madrid:

P.S. The birthday party on Saturday night was an once in a lifetime experience.  House and location were so beautifull, food was excellent, music was good, dancing was so fun and people made me feel so welcome. Thank you Paz and Federico for the party!

Pumppaa! Pumppaa! (ensimmäinen pumppauskokemus ikinä)

Hain tänään käyttööni syksyksi ilmatäytteisen SUP-laudan (Fanatic Ray Air) ja pitihän sen täyttämistä harjoitella.  Reppu lautoineen olohuoneeseen, kamat lattialle, laudan levitys.  On se iso, hyvä, että mahtui olohuoneen nurkkaan.  Ja eiku pumppaamaan, ja kello käyntiin.

20 minuuttia ja olen päässyt keltaisen alueen yli vihreän rajalle. Vielä pitää jatkaa puolenvälin vihreää ja homma käy koko ajan raskaammaksi.  Aika pitää tauko.  Pinattiletut ja puolukkahillo esiin ja katsomaan yksi jakso Dagia Netflixistä.

Tauko ja pinaatti tepsii. Jaksaa taas. Viisi minuttia ja viimeiset pumppaukset tehty ja lauta on täytetty.  Tämä varmaan tarkoittaa, että pitää retkille varata lisäjuoma ja -eväät pumppausta varten.  Lopputulos 25 minuuttia pumppausta ja lauta käyttövalmis.  Tehtävissä! Tämän laudan saan itseksenikin kuljetettua ja pumpattua.

Ai niin, mistäs niitä auton tupakinsytyttimestä virtansa saavia pumppuja voikaan tilata?

Katson autiota hiekkarantaa

Nyt voi laulella jo mitä vain haluamaansa syyslaulua. Puolilta päivin oli sellaiset 13 lämpöastetta, joten pitkälahkeinen märkäpuku oli valinta SUP-asuksi Oittaalle. Ja olikin onnistunut valinta.  Bodominjärvi on aika selkeä melottava: puolituntia yhteen suuntaan ja sitten käännös. Tänään oli vastatuuli mennessä, joten takaisin meloi sitten parissa kymmenessä minuutissa.

Hiekkaranta oli autio, ei yllätys.Vain joutsenpari ja poikanen uiskentelivat tyytyväisenä rantavedessä.  Siirtyivät sitten edelläni hitusen kauemmaksi.

Oittaan Kartanon liikuntavälinevuokraamo on auki toistaiseksi viikonloppuisin, tai sitten pyydettäessä (puh.020 734 2445) .  Joten jos SUP-jalka vipajaa, niin vielä pääsee laudalle. Märkäpukua kyllä suosittelen.

 

Pari oivallusta

Ymmärsin tänään kaksi asiaa, jotka avautuivat kahden viimeisimmän SUP-retken perusteella. Ensiksi kesä on ohi.  Kahdella viimeisimmällä kerralla on joko tullut kylmä tai sitten on todellakin halunnut olla tippumatta veteen.  Vaikka aurinko paistaakin mukavasti, heti varjoon tultaessa on kylmä, tuuli tuntuu selvästi viileämmälle, eikä se auringonkaan lämpö ole samalaista kuin heinäkuussa.  Aurinko voi paistaa kauniisti, ja valo on ihanaa, muttei se enää kesää tee.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että suppaaminen olisi tältä vuodelta ohi.  Eiei.  Nyt pitää vaan ymmärtää asia, ja pukeutua vastaavasti.  Märkäpuvut esiin ja päälle. Lämpötilan mukaan joko pitkälahkeinen tai lyhytlahkeinen, mutta jompikumpi. Rankka oivallus, mutta näin se vaan nyt on.

Toinen oli itseasiassa vielä rankempi oivallus.  Siuntionjokiretki oli hieno, mutta hetkittäin rankka reissu. Tajusin, että miten helposti alisuoritan.  Tulee tuulisempi tai aaltoisempi paikka: “Ei mennä tuonne, joutuu ehkä olemaan polvillaan”, “Ei viitsi seisoa, heiluttaa”.  Jos olisin yksin tai pienellä tutulla porukalla tullut paikkaan, jossa alkaa tuulisen järvenselän ylitys, olisin keskinyt jonkun keinon välttää se.  Olihan sen nytkin hetkittäin pikkasen epämielyttävä, mutta siitä selvisi kuitenkin kohtuullisen helposti, ja mikä tunne, kun on tehnyt jotain muutakin, kuin vain niitä ihan helppoja juttuja.

Tästä oppi ensivuodelle: Haasta itseäsi, tee vähän rankempiakin juttuja! Vain niin kehittyy ja saa onnistumisen hetkiä.  Samaa toivotan kaikille muillekin, tee, haasta ja nauti! Ja jos sinulla oma lauta, niin hanki märkäpuku, syysretket ovat aivan ihania!

Mikä retki!

Tänään lähdin TwentyKnotsin järjestämälle Siuntionjokiretkelle. Jokiretken mielikuva itselläni on muodostunut Salonseudulla sijaitsevien neljän joen perusteella, joissa olen käynyt parin kesän aikana. Jokiretket ovat rauhallisia, seesteisiä retkiä, joilla pääsee nauttimaan vaihtelevista maisemista, mukavasta virtaavasta vedestä, ei juuri aaltoja ja yleensä aika aurinkoista.

Tämän päiväinen oli tätäkin, mutta lisäksi jotain aivan muuta. Kokoonnuimme Pikkalan ABC:llä, jossa retkenjohtaja Petri kertoi logistiset järjestelyt.  Meitä oli 18 henkeä, ja useita autoja, saimme siis näppärästi autoja sekä lähtöpaikalle että tulopaikalle, niin ei tarvinnut tehdä edestakaista matkaa.

Hetken päästä olimme valmiina myllyn luona aloittamaan retken. Osallistujia oli kovin erilaisella SUP-kokemuksella, mutta kaikki olimme innokkaita ja innostuneita.  Lautojakin oli erilaisia, niin pääsi vähän valitsemaan mieluista ja puolivälissä pääsi myös vaihtamaan, joten pääsi kokeilemaan toisenlaistakin.  Itse lähdin alkumatkaan tutulla, ja niin ihanalla, Starboard Free Ridellä.  Loppumatkasta sitten vaihdoin leveään ja vakaaseen Fanatic Flyhin, sekin oli oikein mukava, ehkä jopa jo pikkuisen väsyneenä varsin hyvä valinta.

Alkumatka oli todella rauhallinen, kovin kapea jokiosuus.  Aurinko paistoi nätisti ja vähän jo kerkesin miettiä, että onko tämä vähän liiankin leppoisaa menoa.  Aina pitäisi miettiä mitä toivoo. Kun saavuimme Vikträskin järvelle, meitä odotti järvenselän ylitys varsin kovassa sivuvastatuulessa. Siinä sitten pääsikin kunnolla taistelemaan ja tekemään töitä.  Itsekin menin rankimman keskiosuuden polvillani, joka toki oli sitten rankkaa polville ja nilkoille.  Oli huippufiilis, kun saapui järven toiseen päähän.  Ja kaikki selvisivät hienosti! Itse olisin varmaan samalla kokemuksella kuin muutamilla oli, siis ihan vaan pari SUP-kertaa tänä kesänä takana, heittäytynyt selälleni laudalle ja soittanut helikopteripalvelun paikalle :).

Järven ylityksen jälkeen pidimme evästauon joen ylittävällä pienellä sillalla.  Omien eväiden lisäksi Twentyknotsin väellä oli kaikille kahvia ja korvapuusteja, kylläpä maistuikin hyvälle! Pieni tauko teki hyvää, miinusta se, että aurinko meni pilveen ja istuskellessa lämmöt hävisivät ja taukopaikalle kahlatessa kastuneet housut viilensivät oloa, joten pääsi tulemaan vilu.  Mutta olinpa ainakin innokas jatkamaan melontaa ja kyllä sitä sai taas lämmöt päälle.

Vuorossa oli toinen jokiosuus.  Se olikin taas leppoisaa ja mukavaa melontaa ja pian saavuimme reitin erikoisuudelle: sulku! Olin aivan täpinöissäni.  Menimme kahdessa ryhmässä pienen sulun sisään, vähän niinkuin ilmalukko, ovi perässä kiinni, ja sitten odoteltiin, että edessä oleva oleva ovi avautuu.  Jonkun syyn takia joen ja meren vettä ei päästetä vapaasti virtaamaan ja sotkeutumaan.  Oli aika tekninen, ehkä myös vähän klaustrofobinen olo. Mutta kokemus todellakin.

Saavuimme merelle ja viimeinen rutistus tuulessa ja aallossa, joka tuntui aika pieneltä verrattuna aikaisempaan järven ylitykseen.  Lähinnä siksi, että matka olikin lyhyt. Ja sitten se oli siinä, retki oli tehty ja aikaa oli mennyt kolmisen tuntia.  Hetken juttelimme haikeana, tämä oli viimeinen TwentyKnotsin järjestämä retki tänä vuonna, nyyh.  Mutta huhtikuussa sitten taas! Kiitos kaikille osallistujille ja varsinkin järjestäjille (TwentyKnots: Petri, Maria ja Auli).

P.S. Kävin saunassa. Viimeisetkin vilunväristykset ovat poissa.  Ulkoilua, kunnon fyysistä tekemistä ja sauna, onpa vasta ihanaa.

P.S.2. Eihän kausi voi olla ohi, eihän.

Lähtö ja joen alku:

Järvi:

 

Evästauko, joen loppuosuus ja saapuminen merelle/sululle:

Laudat käytössäni tänään ja reitti:

Sopivan tuulista (purjelautailijoille)

Tänään oli aurinkoista, eikä pitänyt enää iltapäivällä olla kovin tuulistakaan, mutta kyllä vaan oli. Vähän minua rannassa mietitytti mennä laudalle, kun Kalastajatorpan rannassa tuuli ihan vaahtopäiksi asti.  Purjelautailijoita oli useita nauttimassa tuulesta, heille keli olikin mitä mainioin.

Polvillani etenin rauhallisimmille vesille, tällä kertaa Seurasaaren puolella oli miellyttävät tuulet, joten siellä pyörin aikani.  Sitten taas aalloissa takaisin, ja loppumatka taas polvillaan.  Ei siitä laudalta niin mihinkään putoa, vauhtiakin saa mukavasti vaikka ihan vastaiseen tuuleen. Jos olisi ollut märkäpuku päällä ei olisi tarvinnut olla näin varovainen, vaan olisi voinut ottaa tuulesta ilon irti.  Mutta ei ollut.

Seuraavaksi onkin tiedossa sunnuntaina jokiSUPretki Siuntionjoelle. Sitä odotan innolla.

Koekäyttämässä Fanatic Ray 2017 lautaa

Tänään oli Twentyknotsilla käytettyjen SUP-lautojen, purjelautojen ja varusteiden myynti.  Samassa tapahtumassa esiteltiin myös ensikauden lautoja, joita sai ennakkotilata -20% hintaan.  Kauppa näytti käyvän mukavasti ja onnellisia omien lautojen omistajia lähti useita paikalta. (Twentyknotsilta kannattaa toki vielä kysellä, jos oman laudan hankinta kiinnostaa).  On se oma lauta kyllä kiva, tänänkin syksynä ehtii vielä monta SUP-retkeä tekemään omasta rannasta. Itse en ollut tänään käytettyjen perään, koska tarjolla ei ollut ilmatäytteistä Fanatic Falcon Airia, johon kovasti tykästyin (tarina).  Sellaisen hankinta on kyllä harkinnassa ensi kaudeksi.

Mutta päätin kokeilla Fanatic Ray 2017 lautaa.  Sen lisäksi, että se on ihastuttavan värinen, se oli myös todella mukava jopa tämänpäiväisessä ristiaallokossa.  Kulki kuin unelma myös vasta- ja myötätuuleen. Minulle kerrottiin, että se on tämänvuotista mallia terävämpi kärkinen ja kyllä se hyvin aallot otti.

Myynti- ja testipäiviä kannattaa hyödyntää, myös vuokrakerroilla kannattaa kokeilla erilaisia lautoja.  Ensikertalaisen ja aloittelijan kannattaa toki ottaa leveä ja pyöreäkärkinen, ja sellainen on hyvä myös ensimmäiseksi laudaksi.  Niin omanikin on/oli.  Mutta kun taidot ja kokemus kasvavat, niin kyllä teräväkärkisemmät ja kapeammat retkilaudat vaan ovat toista maata.

Tänään näin ja kuulin itselleni uudentyyppisestä laudasta: aaltolauta.  Lyhyt ja varsin pyöreä.  Kaksi kuvaa sen käytöstä, oli lystikkään näköinen peli, vesi vaan roiskusi päältä, kuulemma tarkoitettu isommille aalloille, mutta leikkisän näköinen peli tänäänkin.

P.S. Kuulin käydessäni, että eilisessä Lauttasaaren ympärisuppailussa naisten sarjassa Twentyknotsin Maria oli tullut toiseksi ja Joel samoin miesten sarjassa.  Hienoa! Onneksi olkoon molemmille!