Ilmatäytteistä retkilautaa testaamassa, osa 3

Lautakuume vain pahenee!  Tänään testasin Fanatic Falcon Air -lautaa ja niinpä Asenne Voyager II sai kovan haastajan, sen verran paljon tykkäsin. Lauta on nätti, ja se kulki niin sulavasti ja kauniisti, haki ja heilui juuri oikealla tavalla, ja otti moottoriveneiden aallot tosi hyvin. Tänään oli ehkä turhan tyyntä lopulliselle tuomiolle, pitää kokeilla isommassakin aallokossa.  Tosin kuulin, että Twentyknots-väki on käyttänyt pitkällä downwind-reissulla, joten ei se voi aalloissa huono olla.

Lauta, sää ja aallot Laajalahdella & Kuusisaaren & Seurasaaren ympärillä olivat tänään niin maistuvat, että innostuin menemään pidemmälle merelle kuin aikaisemmin olen mennyt.  Hieno kolmiohan tuosta reitistä sitten tuli.

Pitää varmaan jotain lääkettä ottaa tähän kuumeeseen.

 

Aurinko paistaa! Nyt laudoille!

Kesä on tullut takaisin! Sateisen ja tuulisen viikon jälkeen elämä hymyilee aurinkorintamalla, tuleva viikkokin näyttää taas lupaavalle, joten laudoille nauttimaan kesästä, vedestä, ja suppaamisesta.

Jos mietit mihin menisit suppaamaan pääkaupunkiseudulla, niin kerron hieman paikoista, joissa itse olen tänä kesänä käynyt. Luonnehdinnat ovat täysin omiani. Muitakin paikkoja on, niissä en ole joko ehtinyt vielä käymään tai ehkä en tiedä edes olemassaolostaan.  Jos voit suositella jotain, laita vinkkiä, käy mielelläni tutustumassa.

Järjestys sen mukaan missä järjestyksessä tänä kesänä olen paikoissa käynyt. Otsakkeen linkistä pääset paikan webbisivulle, perässä oleva blogi-linkki vie taas kirjottamaani blogiin yhdestä kerrasta, jolloin olen paikassa supannut. Lisäsin jokaisen perään yhden seuraavista sanoista, joka mielestäni kuvaa paikan henkeä: aloittelijat, nautiskelijat, harrastajat. Ja kaikista olen tykännyt, paikat ovat ihanasti erilaisia.

SUP Finland, Töölönlahti, Helsinki

Töölönlahti on ihanan urbaani paikka suppailla keskellä Helsinkiä.  Voit samalla ihailla kulttuurirakennuksia, junia ja joutsenia.  On sykähdyttävää ‘mennä junan alla’.  Jos otat laudan pidemmäksi kuin tunniksi, ehdit myös pidemmälle merelle. Harrastajat Blogi.

TwentyKnots, Kalastajatorppa, Helsinki

Monipuolinen paikka, laadukasta opetusta, myös tekniikkakursseja. Lähtöpaikassa voi tuulla, mutta kun alusta selviää niin on monenlaista reittiä tarjolla: suojaisa laguuni, pienen tai ison saaren kiertäminen, Seurasaareen tai Huopalahteen melominen. Erilaisia retkiä valikoimassa. Harrastajat Blogi.

SUP Espoo, Toppenlundin ranta, Espoo

Rauhaisa poukama lähtöpaikkana, merelle pääsee vaikka kuinka kauas. Harrastajat Blogi.

Hakuna Matata, Töölönlahti, Helsinki

Toinen ihanan urbaani paikka Helsingin keskustassa.  Panostaa mukavuuteen ja palveluun,aurinkotuolit rannassa.  Täällä voit siististi suppailla. Lisänä vielä kahvio vieressä. Nautiskelijat Blogi.

SUP Espoo, Tapiolan keskusallas, Espoo

Erikoisuus. Keskellä Tapiolaa allas suihkulähteineen.  Sopii erinomaisesti, jos yhtään ajatus aalloista tai tuulesta mietityttää, niitä ei täällä harmiksi ole.  Tai jos haluat pitää hauskaa kaveriporukalla niin oivallinen leikittelypaikka. Aloittelijat Blogi.

SUP Station, Aurinkolahti, Helsinki

Kaunis kanava, jossa ei myöskään tuulet tai aallot haittaa.  Mutta halutessaan voi lähteä pitkällekin meriretkelle.  Täällä myös rantakahvila vieressä. Nautiskelijat Blogi.

P.S. Tänään kävin itse TwentyKnotsillla Kalastajatorpalla.  Keli oli mitä mainioin ja nautimme Kuusisaaren kiertämisestä ja kesästä.  Tämän blogin kuvat siltä reissulta.

 

Ilmatäytteistä retkilautaa testaamassa, osa 2

Tänään lähdin pitkälle ja vaaralliselle matkalle itään. Minulla ei ollut autossa navigaattoria.  Varasin tunnin aikaa ajomatkaan. Ja myöhästyin 5 minuuttia.

Olin SUP Station Aurinkolahden facebook-päivityksiä seuraamalla saanut tietää, että heillä on vuokrattavana Asenne Voyager -lautoja, niin olihan sellaista sinne mentävä testaamaan. Töiden jälkeen ruuhka-aikaan Espoosta ajaminen kesti ja kesti, mutta hyvä poppi soimaan niin eikö autossa oleminenkin ole kivaa.

Itäväylältä pois kääntyminen ei ihan ensimmäisellä kerralla onnistunut, vaan Espoolainen hurautti tyylikkäästi ohi liittymän.  No seuraavassa mahdollisessa paikassa U-käännös ja poppi vähän hiljemmalle, niin johan onnistui.  Ja kauniiksihan ne maisemat muuttuivat: upea silta, nättejä kerrostaloalueita, auringonpaistetta ja lopulta todella soma kanava.  Jossa siis hetken päästä suppasin.

Saavuin Kahvila Kampelan luo ja hyppäsin laudalle. Aurinko paistoi ihanasti, lämpöä oli sellaiset +21 C ja tuuli oli yllättäin aika maltillinen. Kanava oli niin kaunis ja rauhaisa supata.  Tänne voi aloittelijakin tulla vaikka millä tuulella. Kävin kanavan perällä ihastelemassa vesiputousta, ja samalla tutustuin lautaan.  Se tuntui heti hyvältä, siinä on samanlaista kivaa heiluntaa ja hakua kuin Starboard Freeridessa, tämä yllätti minut positiivisesti.

Kun olin kanavan tutkinut, lähdin toiseen suuntaan merelle.  Siellä pääsi sitten nauttimaan aalloista ja tuulesta, ja parin veneen nostamista lisäaalloista.  Ja lauta tuntui edelleen oikein mukavalle.

Aika hurahti nopeasti ja fiilis oli tosi hyvä. Nätti keli, kaunis, monipuolinen paikka ja kiva lauta, kaikki oli kohdallaan. Taisin vähän ihastua sekä paikkaan että lautaan. Kannatti ajaa.

P.S. Kun kirjoitan tätä blogia kolme tuntia myöhemmin Espoossa, taivas on sysimusta, vettä sataa todellakin kaatamalla ja ukkonen jyrähtelee.  Näin ne säät vaihtelee.  Sattuipa hyvä ajoitus tänään SUP-retkelle.

Perniönseudun lehdessä!

Olen iloinen SUP-matkasaarnaaja mielelläni, kun niin tykkään lajista.  Viime viikolla Perniönseudun lehden toimittaja oli minuun yhteydessä ja kysyi, voisiko hän haastatella lehtijuttua varten. Tottakai! Ilolla kerron lempilajistani.  Ja niin tänään ilmestyneessä lehdessä on etusivulla kuva ja kymppisivulla kuvan kanssa tarinaa. Oikein kiva ja positiivinen juttu.

Tässä kuvat lehdestä, ja alla linkit aikaisemmin ilmestyneisiin SUP-tarinoihin, joilla retkillä kuvat on otettu.

Kuva 1: Matildanjärvellä

Kuva 2: Matildasta Strömman kanavalle.

Ilmatäytteistä retkilautaa testaamassa, osa 1

Olin tänään töiden jälkeen kahden työkaverin kanssa suppaamassa.  Sääennuste piti hyvin paikkansa, juuri klo 17-18 oli aivan ihanan aurinkoinen hetki Laajalahdella. Nautiskelimme auringosta ja sopivasti aaltoilevasta merestä. Työkaverit ymmärtävät selvästi myös tiimihengen rakentamisen päälle, he kun olivat pukeutuneet saman puku- ja värikoodin mukaisesti, oikein tyylikästä. Tämän päivän erikoisuus oli SUP-laudat, joilla oli oma tahto: molemmat kaverit menivät hetken lautojensa vieminä.  Tilanne saatiin kuitenkin haltuun, ja lopulta päädyimme kaikki samaan paikkaan.

Minulla on nyt missio: koekäyttää retkimallisia ilmatäytteisiä SUP-lautoja.  Minulla on siis taas lautakuume.  Nyt mielessä helpommin, yksinkin autolla kuljetettava lauta, siis ilmatäytteinen.  Kovat laudat ovat ehdottomasti suosikkejani, mutta yksin en sellaista auton katolle saa.

Tavoite on löytää Starboad Freeriden tyyppinen lauta (ja tietty edulliseen hintaa, tähänkin asti olen lautani käytettynä hankkinut). Tämän päivän lauta oli Fanatic Ray Air, ihan kiva, mutta ei täytä vaatimusta.  Liekkö liian kova vaatimus ilmatäytteiselle laudalle, onkohan sen mahdoton olla yhtä ihana kuin Freeride?

 

Leikittelyä Tapiolassa

Yksi suppauksen hienoimpia puolia on sen moni-ilmeisyys, valitse paikka, keli, lauta ja tyyli millä menet niin kokemus on aina erilainen.  Tänään paikkana oli Tapiolan keskus! Mukani oli ystävä, joka oli ollut vain kerran aikaisemmin laudalla. Tapiolan keskusallas oli oivallinen valinta tällaisena tuulisena päivänä, 6 m/s -tuuli ei nostata altaaseen juuri minkäänlaista aaltoa.  Olikin ihana olla taas laudalla, kun viimeaikainen sää on pitänyt poissa melomasta.

Aurinko paistoi koko altaalle. Pyörimme ympäri allasta, teimme kahdeksikkoja ja käännöksiä, melkein pujottelimme suikulähteiden välitse (mutta emme sitten halunneetkaan kastua), ‘kilpailimme’ altaan poikki, seurasimme johtajaa. Olipa taas erilainen, mutta erittäin mukava SUP-hetki.  Ja yllätys, yllätys kilometrejäkin kertyi 3 km.  Enpä olisi uskonut.

Jos kelit pysyvät näin tuulisina, niin varsinkin ensimmäisiä kertoja voi mennä tälle altaalle tekemään.  Ja niinkuin ystävä sanoi “ei hullumpi tapa aloittaa viikonloppu”.  Ei totisesti.

P.S. Lautoja saa vuokrattua Tapiolan keskusaltaalla ottamalla yhteyden SUP Espooseen, vaikka FaceBookin kautta tai www.supespoo.fi.

 

Loma loppu, kesä loppu

Ja höpö höpö. Töiden jälkeen SUP-kamat kassiin ja laudalle. Tänäänkin Laajalahdella/Kalastajatorpalla (Twentyknots) oli kuuden jälkeen aivan mahtava SUP-sää, aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja tuulta oli sen verran, että reittisuunnitelmalla sai valita miten paljon töitä teki.  Itse ensin huhkin vastatuuleen ja sitten nautiskelin hyvässä myötäisessä. Ja kesä jatkuu!

Harmaahaikara ja silkkiuikkuja 28.7.2016

Pakkaa lauta autoon ja lähde tuntemattomille seuduille. Näin tein.  Uuden ystäväni kanssa sovimme tapaamisen Vihdin Palojärven uimarannalle ja suppasimme järven päästä päähän.  Sää oli tosi hieno ja järvi kaunis: pitkulanmuotoinen ja kauniit rannat, järveä oli mukava edetä ja samalla näki kauniita rantamaisemia.  Mittakin oli sopiva, parissa tunnissa meloi järven päästä päähän ja kilometrejä kertyi kunnon lenkin verran (8.6 km).

Kun tekee uutta tai uudessa paikassa, näkee ja kokee uutta.  Tällä reissulla näitä:

  • Kaunis itselle tuntematon järvi komeine kallioineen. Järvi ja sää oli tänään ihan kliseisen kaunis. Mitä uutta tutkittavaa sinun lähelläsi on?
  • Erikoinen keltainen kasvusto kallion päällä.  Nyt tuli laiskanläksyä kasvitieteestä, ei mitään käsitystä mikä tuo kuvassakin näkyvä xxx on.
  • Silkkiuikkupariskunta. Valitettavasti pienellä pokkarikameralla ei niistä kuvaa saanut, mutta ihastella pystyi paikanpäällä.
  • Harmaahaikara.  Kruunasi retken.
  • Mukavia keskusteluja kaverin kanssa: uutta tietoa mm. avovesiuinnista.

Ensikertalaisena laudalla

Oletko jo kokeillut suppausta? Tuntuu, että laji on tänä kesänä todella lyönyt läpi Suomessa. Eikä ihme, se on samalla sekä hauskaa että haastavaa. Mukavaa liikkumista luonnossa tai kovaa treeniä, jos sitä kaipaat. Tänä kesänä olen mennyt monet kerrat ensikertalaisen kanssa laudoilla.  Joukkoon on kuulunut tyttöä, poikaa, naista ja miestä, ikähaitari neljästä vuodesta päälle viidenkymmenen.

Muutamia havaintoja:

  1. Kaikki osaa. Jännitti sitten enemmän tai vähemmän niin kaikki osaa. Olemme sen verran uivaa, mökkeilevää, soutavaa, melovaa, liikkuvaa kansaa, että suppailu sujuu.
  2. Kaikki tykkää. Enemmän tai vähemmän.  Ne, jotka tykkäävät uida ja liikkua luonnossa, tykkäävät paljon, ne, joita vähän mietityttää ja arvelluttaa aluksi, toteavat, että oli kivaa, kivempaa kuin luulikaan.
  3. Kukaan ei tipu (vaikka kaikki luulevat niin).  Joka on kyllä hyvä luulo, enemmin tai myöhemmin se tapahtuu, joten parempi olla varautunut siihen.
  4. Tai yksi laudalla matkustava on seurueessani tippunut. Neljä vuotias poika parikin kertaa saman retken aikana isänsä meloessa.  Huuto oli hirmuinen, josta onneksi kuuli, että nenä ja suu on veden yläpuolella, ja kelluntaliivi pitikin tilanteen niin.  Poika sitten todella taitavasti kiipesi takaisin laudalle, eikä ollut moksiskaan sen pidempään. Reipas poika.
  5. Kaikki haluaa uudestaan.

Vaikka heinäkuu lähenee loppuaan, niin voi vielä pitkään suppailla, joko ensimmäistä kertaa tai sitten jo jotain niistä seuraavista.  Ensimmäisestä omasta SUP-kerrastani voi lukea sivulta Alku 2014, jos minäkin selvisin, sinäkin selviät, toki hurahdusvaara on olemassa.

Suppaus tällaisessa tyynessä kesäillassa kuin tänään Mathildedalissa (otsikkokuva) on oivallinen fiilistelyhetki niin aloittelijalle kuin konkarillekin.

Kesäpäivä Hangossa

Mies sanoo, että Hanko on Suomen Riviera.  En ole oikein ostanut tätä ajatusta.

Vuokrasin SUP-laudan merijooga.fi/Regatan rannan -kojulta.  Sain käyttööni ohjaajan Fanatic Ray-laudan, jonka väri oli mageen vihreänkeltainen, ja ominaisuudet loistavat tämän päivän olosuhteisiin. Lauta kulki kuin unelma sekä myötä- että vastatuulessa, ja otti todella hyvin vastaan myös sivuaallot.  Tuulta oli sellaiset 3 m/s, läheiset aallonmurtajat pitivät aallot miellyttävinä.  Meri oli syvän sininen ja kirkas, paikoitellen pohja siinsi kauniisti veden läpi. Aurinko paistoi ihanasti (24C), veneitä liikkui satamaan ja satamasta, luodoilla istuskeli erilaisia lintuja.  Kalliomaisemat olivat oikein komeat.

Merellinen tunnelma ja hieno SUP-kokemus olivat kuin Villafrance-sur-Merissä konsanaan. Joten ehkäpä Hanko on kuin onkin Suomen Riviera.